Střípky z Moskvy

August 16, 2014  •  Leave a Comment

Střípky z deseti dnů v Moskvě. Mám chuť si to sepsat, než to zapomenu, ale pro nějaké závěry prosím berte v potaz, že a) deset dní a určených na něco jiného je málo na cokoliv b) Moskva není tak docela Rusko. Víc fotek je tady

Stará Moskva. A nová Moskva.Stará Moskva. A nová Moskva. Byl jsem dost zvědavý, jak se to tu proměnilo; víc času v Moskvě jsem měl naposledy 2003. Předměstí cestou z letiště vypadaly jako před lety; rezavé fabriky, ploty z betonových dílů, pětietážky, kde jsou vidět spáry mezi panely a opálené děti opřené zády a jednou nohou na vlakových zastávkách. Stánky se zmrzlinou s prodavačkami v modrých, bíle lemovaných zástěrách. Kolem ale jedete v klimatizovaném Aeroexpress, kde interiér připomíná City Elephant, podává se káva a jízdenku platíte máváním kartou u PayWave stojanů.

V centru je ta stará Moskva je úplně překrytá novou. Pořád tu jsou pánové v černých kalhotách s puky, v košili se vzorkem a černých oblekových botách, žebrající babičky v metru a hliníkové stánky se vším od žluté limonády po plesové šaty – ale zároveň tu jsou i ultra drahé obchody s módou a drahé restaurace, kde malý salát začíná na dvaceti euro. Včera byla páteční noc a venkoncem všude bylo plno (většinou) elegantních a často docela decentně upravených slečen – krátké barevné šaty, hezky upravené vlasy, šperky, které jsou možná drahé, ale nevypadají prvoplánově opulentně. Pánové cokoliv mezi „špinavé tílko a silonové plážové kraťasy“, přes hipsterské modely a „hele kolik mám peněz“ kombinace, po pár hezkých sladěných obleků. Většina restaurací by i v Bordeaux byla drahá, ale dost pochybuju, že by tu reálně byli lidé výš než ze střední třídy.  Tedy okázale bohaté velkoměsto, kde „volnost rovnost bratství“ rozhodně není to první, co člověka napadne.

Dost je to vidět na autech – ve vnitrobloku na Petrovce pár metrů od sebe stály Lamborghini Murcielago, Ferrari – a starý Moskvič.  Lamborghini Murcielago, vzadu FerrariLamborghini Murcielago, vzadu Ferrari A hnedle vedle starý MoskvičA hnedle vedle starý Moskvič


Muzeum gulagu

Kousek od místa kde jsem bydlel, na Petrovce, mezi dvěma luxusními obchody, je v průjezdu skryté Muzum Gulagu (http://www.gmig.ru/). Výstavy zvláštně balancují mezi snahou říct toho co nejvíc a vyhnout se konfrontaci. Některé obrazy, třeba tenhle ze sekce proticírkevní propagandy, mají docela kouzlo nechtěného. Popisek říká: Čemu učí kněží a kazatelé? Milujte své nepřátele. Trockého, bělobandity, fašisty, kapitalisty, špiony-diversanty. Což je vlastně úplně dobře, ne?

Jedno velké oddělení je věnované zlikvidovaným buddhistických klášterům a kulturnímu životě v Burjatsku a Tuvě. Snaha lámů brzdit pokrok, odírat lid je vysvětlovaná tak, aby ani číst umět nebylo nezbytné.

U každé expozici je alespoň jedna starší paní, která se dává do hovoru s procházejícími a opravdu jí leží na srdci předat z jejich poselství co nejvíc. Vysvětlují, ukazují, povídají o tom, jak teď je málo školáků, ale jak hezky cizinci, co chodí, mluví rusky. Jak to s muzeem dopadne je prý trochu nejasné; zároveň se má stěhovat do nových, větších prostor, zároveň ale prý jim současná nálada ve společnosti zrovna nepřeje. 

Muzeum gulagu: Proticírkevní propagandaMuzeum gulagu: Proticírkevní propagandaČemu učí kněží a kazatelé? Milujte své nepřátele. Trockého, bělobandity, fašisty, kapitalisty, špiony-diversanty. Muzeum gulagu: Buddhismus v Tuvě a BurjatskuMuzeum gulagu: Buddhismus v Tuvě a BurjatskuZ expozice o likvidaci tibetského budhismu v Tuvě a Burjatsku: Lámové se snaží zastavit kola socialismu. Muzeum gulagu: Buddhismus v Tuvě a BurjatskuMuzeum gulagu: Buddhismus v Tuvě a BurjatskuZ expozice o likvidaci tibetského budhismu v Tuvě a Burjatsku: Lámové ožebračují lid, nevzdávejte jim úctu. Muzeum gulagu: Buddhismus v Tuvě a BurjatskuMuzeum gulagu: Buddhismus v Tuvě a BurjatskuZ expozice o likvidaci tibetského budhismu v Tuvě a Burjatsku: Všechni nepřátelé stojící v cestě budování socialismu nechť jsou smeteni koštětem z oceli.


O lišce a sýru

A tu s tím sýrem znáš?A tu s tím sýrem znáš? V sobotu ránu si jdu hladový pro snídani do samoobsluhy (Азбука Вкуса, http://av.ru/). Francouzské sýry, estonské jogurty, anglické čaje, italská šunka.  Venkoncem sortiment třeba Monoprix ve Francii. Ruský je tu kefír, vodka (mimo té finské), chleba, oříšky cedrové borovice a pár sýrů. Ve stáncích a večerkách je už většina věcí ruských, ale dražší obchody mají věru většinu věcí dovezených. 

V TSUM (http://www.tsum.ru/), tedy ЦУМ, je to ještě výraznější – v podzemí jsou tu potraviny/lahůdky. Z Francie tu měli všechno, co má smysl dovézt, podobně z Itálie a Švýcarska. Většina věci je výrazně dražší. Několik pater nad jídlem je 582 luxusních značek. Má původní myšlenka, že bych si tu mohl koupit lněnou košili se ukázala jako dost naivní nápad. 

Než jsem stihl odjet, Vladimír Putin vyhlásl v odvetě na sankce zákaz dovozu části potravin z EU a Norska. V pár obchodech, kde jsem byl, se to projevilo hlavně tak, že místo norského lososa se druhý den objevil ruský losos, část sortimentu (džusy a sýry) ještě doprodávali a na část embargo nebylo (čaje, víno, tvrdý alkohol). Vzhledem k celní unii s Běloruskem a Kazachstánem je otázka, jestli embargo prostě jenom nezvedne ceny kvůli složitější dopravě a administrativě.

Převládající názor v televizních reportážích a častý i třeba na Twitteru byl, že lidem v Rusku to moc neuškodí. Naopak, aspoň zase osejeme pole, která ležela ladem, protože EU do Ruska vyváží svoje dotacemi zvýhodněné zemědělské produkty, čemuž ruští zemědělci nebyli schopni konkurovat. 

 

Při šílených cenách dovezeného zboží v obchodech a nižších nákladech pro výrobu v Rusku mi to s osetím a cenami nepřijde tak jasné a upřímně pochybuju, že lidi, kteří si dnes v Moskvě mohou dovolit kupovat dovezený Tomme Savoie si místo něj koupí ruský eidam. Spíš čekám, že prostě jenom dojde k přesměrování toků potravin mezi zeměmi a jediný efekt pro EU bude krátkodobý chaos. 

Zhruba polovina zboží v Azbuce chutí (aneb řetězec s dražšími potravinami) je zahraničních. Ceny jsou dvou a čtyřnásobné než ve Francii pro to samé zboží.Azbuka VkusaZhruba polovina zboží v Azbuce chutí (aneb řetězec s dražšími potravinami) je zahraničních. Ceny jsou dvou a čtyřnásobné než ve Francii pro to samé zboží.


Zprávy, knížky, stužky

Na ulicích Moskvy se něco jako konflikt na Ukrajině věru neprojevuje, leda svatojiřskými stužkami na autech. Byť tedy, prý byly demonstrace na podporu Donbassu, ty jsem neviděl. Výrazně jiné to je v televizi.  O kyjevské vládě se často mluví jako o „fašistické juntě“, emotivní sestřihy plačících dětí v úkrytech a babiček v sutinách střídají obrázky obránců a civilních obyvatel „kteří ve vchodech svých domů svépomocí staví zátarasy, aby ochránili své děti“.

Často bylo ve zprávách zmiňováno použití balistických raket, fosforových bomb, úmyslnou střelbu do obytných čtvrtí a zvlášť pak do škol a infrastruktury (elektráren, vodáren). 

Na Rossija 24 byla živě přenášená „Grandiózní bajk-show z Krymu“ (viz také News.ru a Pravda.ru). Tady je situace na Ukrajině dávána do přímé souvislosti s nacismem a druhou světovou válkou, coby přímé pokračování. Na Youtube viz tady.

Líp asi když se podíváte sami, ale asi tak od 0:50 Chirurg, šéf motorkářské partičky Nočních vlků, s kterými se Vladimír Putin občas nechává vidět, recituje zhruba (omluvte kvalitu překladu):

Vítězství, ..., čtyři roky cesty k ní, přes spálené kostely a pole se rvaly sovětské bataliony… deset stalinských úderů… …když ještě neslehla se zem na hrobech třiceti milionů hrdinů, kteří zahynuli… …Stalin dal rozkaz sázet sady, a vprostřed kvetoucích sadů se opět rozvila naše krásná města… …a mysleli jsme, že život v míru už bude bez konce… …ale nepřátelé zničili sovětskou vlast, roztrhali a rozřezali naši zemi (nerozumím, ale zřejmě se proti tomu postavila vláda) a rány se opět zacelují, přichází sjednocení, příchází z ruského Sevastopolu… …a jedovaté zlo (či co to) ovládlo Kyjev a roztahuje se po celé Ukrajině a jeho (tipuju hnusné pařáty?) dusí Kramatorsk, GRADy ničí Lugansk a Slavjansk a vrtulníky se vrhují na předměstí Doněcku. Nový boj s fašismem. Neustoupíme. Neustoupíme! …Stalinský úder! (aplaus davu, dramatická hudba ala konec světa) A sestřih Obamy: I stand here knowing that my story is part of a larger American story… …Bandera! Bandera! a sestřih z projevu kanléřky Merkelové a dalších hlasů tak říkajíc do hnusna. Dav, skandující na Majdanu. Postupně se z toho ve velmi emotivní hudbě při Bandera! Bandera! vylíhne… …wait for it… …rotující swastika, kde černí tanečníci mávají pochodněmi. 

Hodně archivů zpravodajství je dostupných on-line (byť nejostřejší kusy se mi zatím najít nepodařilo):

Smysluplné zpravodajství pak viz Dožď TV (http://tvrain.ru) a Echo Moskvy (http://echo.msk.ru).

Nu a tedy na české straně rozhovor s Lubošem Dobrovským v Událostech a komentářích ze 14.8.2014.

Tolik asi k náladě v ruských médiích.


Knížky

Hned vedle Lubljanky (sídlo FSB/dříve KGB) je obchodní dům Biblio-Globus. Vejdete, před vámi stolek „nejprodávanější knihy“. Tyhle tři mne zvlášť zaujaly:

Nejprodávnější knížkyNejprodávnější knížkyPůjčeno ze stolku nejprodávanějších knížek místního knihkupectví:

Zleva: (1) Ukrajina: Chaos a revoluce; zbraně dolaru (od autora knihy "Stalin - společně vzpomínáme"), (2) Obránci Donbassu, Igor Strelkov, postrach banderovské junty (bude Strelkov novou tváří Ruska povstávajícího z kolen?) a konečně Protiruský úder - v předtuše války.

Slušnou skupinu tvoří knížky vysvětlující, kdy a kde USA, případně EU s Ruskem vyjebali (pardon, ale ten termín sedí nejlépe), či kde to udělat plánují.

Jinak, záběr i v "politickém" oddělení je vcelku široký, od Che Guevary, přes Stalina, Beriju, Putina, Maa, Churchilla a Fidela Castra po Jegora Gajdara. Většinu jsem moc neprobíral, ale na první náhled to je o všech v dobrém (o Stalinovi nostalgicky, Berija byl velikán, Mao velký vůdce).

Zleva: (1) Ukrajina: Chaos a revoluce; zbraně dolaru (od autora knihy "Stalin - společně vzpomínáme"), (2) Obránci Donbassu, Igor Strelkov, postrach banderovské junty (bude Strelkov novou tváří Ruska povstávajícího z kolen?) a konečně Protiruský úder - v předtuše války.

Slušnou skupinu tvoří knížky vysvětlující, kdy a kde USA, případně EU s Ruskem vyjebali (pardon, ale ten termín sedí nejlépe), či kde to udělat plánují. Jinak, záběr i v politickém oddělení je vcelku široký, od Che Guevary, přes Stalina, Beriju, Putina, Maa, Churchilla a Fidela Castra po Jegora Gajdara. Většinu jsem moc neprobíral, ale na první náhled to je povětšinou v dobrém (o Stalinovi nostalgicky, Berija byl skvělý manažer, Mao velký vůdce). V e-shopu (http://www.bgshop.ru/) je knih desetitisíce, v prodejně jsou pro politiku dvě větší uličky, takže je tu na osahání vážně jenom výběr. V dalších dvou knihkupectvích navštívených později stolek s „nejprodávanějšími knihami“ neměli, takže to také v principu může souviset s tím, že první prodejna je u Lubljanky.

Viz také:


Moskvo pomož Donbassu (kterak jsem nedostal přes hubu)

Kousek vedle vyhlídky na Vrabčích horách koukám – velká vlajka organizace Russkij Vybor (která moc hezky připomíná vlajku Doněcké lidové republiky). Dva pánové a jedna paní u auta, rozdávají letáčky a samolepky, sbírají humanitární pomoc pro jihovýchod Ukrajiny. Následující je volně přepsaný souhrn z cca hodinového rozhovoru (různě jsme se točili v kruzích). Byl to tedy z většiny jejich monolog, ale venkoncem to bylo kultivované a místo abych dostal přes hubu mi to hezky vysvětlili jako malému děcku.

V souhrnu: vystupují tak, že to myslí vážně, dobře a z informací, které mají k dispozici jim prostě jednoznačně plyne, že za situací na Ukrajině je Amerika a může to být tak zlé, že je logické s tím podle svých možností něco zkusit dělat – ať už humanitární pomocí, nebo aktivní účastí v bojích. Porošenko je americký agent, Obama agresor a Putin moudrý a smířlivý muž, který jen dělá co musí, aby ochránil Rusko.

Moskvo, pomož Donbassu!Moskvo, pomož Donbassu!   Moskvo, pomož Donbassu!Moskvo, pomož Donbassu!

Oč v konfliktu na Ukrajině jde?

Problém vzniknul, když mírumilovné demonstrace v Doněcku a Luhansku byly násilně potlačeny armádou – tedy ukrajinská armáda začala a lidé se začali bránit. Proč by lidé v Doněcku neměli mít stejné právo měnit svůj osud jako lidi na Majdanu?

Na Ukrajině jsou dva národy a nemá smysl a nejde, aby žili v jednom státě. Na západ od Dněpru je hrdinou Bandera, ale na východ od Dněpru, tam je hrdinou maršál Žukov, náš Žukov. Ukrajina by se měla rozdělit, západní část ať si jde do Evropy, nestojíme o ně, a ta východní by měla zůstat navázaná na Rusko. 

Ostatně, ukrajinský národ nikdy neexistoval – Ukrajinci jsou přece Rusové, to je jako některé národy u vás v Rakousku Uhersku. Celá Ukrajina je jenom umělá konstrukce.

A teď ukrajinská armáda masakruje ženy a děti a střílí do obytných domů a škol a pro Rusy je tedy povinností jít svoje lidi bránit. Porošenko je americký agent (prý to potvrdil Snowden) – stejně jako politici v Bruselu, tohle je válka Ruska a USA, ukrajinskou armádu přímo řídí američané.

Co v tom má Amerika?

Amerika chce zničit Rusko, chce ponížit Rusko, za to, že je bohaté a začíná být sebevědomé, za to, že se zvedá z kolen. Podívej, to začalo dávno před Krymem. Obama ani nepřijel na olympiádu a odmítá uznat, že Rusko je dobrá země a protože nechce jít do války, tak zvolil cestu rozvrácení Ukrajiny a využití ukrajinských fašistů proti Rusku a také poštvání Evropy proti Rusku.
Rusko je nezávislá země, ale vy v Evropě už jste nezávislost ztratili vstupem do EU – teď je Evropa řízená z Bruselu, ale politici v Bruselu, to jsou američtí agenti. Amerika tu chce zónu, kde bude chaos a válka a tím vyčerpá Evropu i Rusko. To je jejich doktrína.

(To se odkazuje se na Zbigniewa Brzezinského, viz Velká šachovnice, kde v úvodu je popisována nutnost zabránit vzniku velkého hráče v Euroasijském regionu, coby nutná podmínka pro zachování celosvětové nadvlády USA. Pravděpodobně viz taky Duginovy knihy a třeba rozhovor.)

Po rozpadu Varšavské smlouvy NATO ústně slíbilo, že se nebude dál rozšiřovat směrem na východ, což následně NATO porušilo. Ale teď Amerika s dvěma sty bázemi v Evropě posouvá svoje vojska pořád dál a dál, takže Rusko na to musí reagovat.

Podporuje Rusko separatisty?

Na Ukrajinu žádní ruští vojáci nevstoupili, kdyby tam vstoupila ruská armáda jako taková, tak už by to třikrát vyhrála. Ti, kdo tam bojují, jsou ruští dobrovolníci a ano, jsou tam ruské zbraně, ale většinu si dobrovolníci prostě vzali z ukrajinských skladů. To jsou lidi, který se na to už nemůžou dívat.

Bude-li nutno, půjdu taky na Ukrajině bojovat. Ne ale proti svým známým, ale proti fašistům. Nějaký devatenáctiletý sopláky, co je bez výcviku vzali do armády, ty střílet nebudu. Ale Ukrajina stejně sama za sebe nebojuje, bojují za ně negři, Poláci a spousta dalších žoldnéřů a řídí to (víc nebo míň) Amerika.

Tady se to zamotává. Ukrajinská armáda střílí do civilistů, které brání ruští dobrovolníci, ale ruští dobrovolníci při tom nejsou tam, kde civilisté – ale zároveň jsou, protože ta města brání. Podobně – na Ukrajině bojují čečenští dobrovolníci, ale zároveň tam žádní nejsou, protože s jejich bojovými zkušenostmi by přece s nevycvičenou ukrajinskou armádou lehce zametli.

A co Čečna? Proč Donbass by se měl oddělit a Čečna nemohla?

Pořád někdo chodí a ptá se na Čečnu. Co máte s Čečnou? To byl úplně jiný případ, tam nepokoje vyvolali zahraniční žoldnéři, kteří chtěli Čečnu odtrhnout od Ruska – a jen se podívej teď na Čečnu, stěžuje si někdo? Nenajdeš jediného Čečence, který by řekl, že v Rusku není rád. V Čečně bojovali negři, muslimové, chtěli tam udělat chalifát, to nebyli Čečenci, kdo bojoval. Teď Kadyrov sám poslal prapor na Ukrajinu.

A co Krym? Nezačala celá ta věc na Ukrajině náhodou anexí Krymu?

Ne, Krym s tím nesouvisí, to začalo Majdanem. Na Krymu, tam se lidi prostě rozhodli – a 90% jich pro to v referendu hlasovalo, že se chtějí vrátit do Ruska. Na Krymu nebyli žádní další ruští vojáci, jenom flotila. Ne, zelení mužíci, to byli dobrovolníci, místní dobrovolníci, chlapi, který prostě vzali zbraně, asi.  Tam žádná invaze nebyla. Historicky Krym patřil Rusku, že po rozdělení Sovětského svazu připadl Ukrajině, to byla zrada a nespravedlnost. A podívej, jak se to povedlo – bez výstřelu, bez krve, všichni jsou spokojení. Tataři? Rusko je stát kde žije víc národností, jsme federace, podívej se kolem.

(Taky by vás mohl zajímat dokument NTV "Krymské jaro", za který autor získal vyznamenání od V. Putina)

Co bude dál?

Separatisté by hrozně rádi začali jednat o příměří, stejně jako to pořád nabízí Putin, ale Porošenko řízený Američany válku rozdmýchává, protože chce zabít všechny, kdo nechtějí mluvit ukrajinsky. Když přijedeš do Kyjeva a promluvíš rusky, zmlátěj tě.

Takže:

a) Porošenko se „umoudří“, stáhne vojska a začne vyjednávat s povstalci. Ale to se nestane, viz výše.

b) Porošenkova armáda způsobí humanitární katastrofu a Rusko bude donucené vojensky zasáhnout a zajistit mír.

c) Rusko zasáhne pro ochranu obyvatelstva preventivně, zatlačí ukrajinskou armádu a na východě vznikne Ruskem chráněná republika.

d) Rusko stáhne svoje lidi z Ukrajiny a nebude separatisty podporovat
Tahle varianta je nepřijatelná, protože by to znamenalo dopustit povraždění rusky orientovaného civilního obyvatelstva a obětování ruských dobrovolníků.

Rudé hadry pro Rusy jsou zejména:

  1. Jazykový zákon – zakázali Ruštinu.
  2. McCain a vůbec západní politici navštěvující Ukrajinu.
  3. Protiruská hesla (moskalaku na hyjlaku, nebo jak to je).
  4. Jaroš a Pravý sektor – Ukrajina měla Jaroše zavřít, jako bychom to udělali tady v Rusku, ne ho nechat křižovat děti.
  5. Milice – Ukrajina nemá pod kontrolou část jednotek a používá i Pravý sektor.

Comments

No comments posted.
Loading...

Keywords
moscow paris
Archive
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August (1) September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December